Et selskap uten åpne grensesnitt er som en datamaskin uten internett

network-782707_960_720

This post was originally published in Dagens Næringsliv (in Norwegian)

I lang tid har standardiserte grensesnitt for datautveksling, også kalt APIer vært forbeholdt IT-avdelingen, men ettersom digitalisering og plattformøkonomien påvirker og utfordrer nær sagt alle bransjer er dette et tema som bør komme stadig høyere opp på virksomheters strategiske agenda.

Datautveksling gjennom åpne APIer er en av nøkkelingrediensene som gjør det mulig å skalere og utnytte nettverkseffektene i plattformøkonomien. En plattformstrategi skiller seg fra en tradisjonell produktstrategi ettersom det er nødvendig med et eksternt økosystem for å knytte til seg komplementær produkter og tjenester. Potensialet for suksess blir dermed større enn hva en aktør ville klart å skape på egen hånd, og digitale økosystem som Facebook, Alibaba og Amazon ville ikke vært der de er i dag uten strategisk bruk av åpne grensesnitt

Det var verken iPoden eller .mp3 filformatet som veltet den fysiske musikkdistribusjonen. Det var først da Apple skapte et økosystem for digital musikk gjennom iTunes ant ting endret seg. Samtidig blir gårsdagens innovasjon raskt utdatert, og strømmetjenster som Spotify har videre gjort iTunes produktfokuserte forretningsmodell utdatert. Tilgang på sosiale data gjennom å dele data med Facebook gjør Spotify til en sosial lytteopplevelse, der hver enkelt bruker får mer verdi av å bruke samme plattform som sine venner, samt at både Spotify og Facebook får tilgang på verdifull brukerdata. Disse dataene gir Spotify et konkurransefortrinn gjennom muligheten til å skreddersy musikkanbefalinger basert på innsikt i brukermassen, samt høyere byttebarrierer for de som har knyttet seg til sine venner på plattformen.

Amazon har på sin side utviklet seg fra å være en digital bokhandel til et digitalt økosystem der Amazon Web Services er deres mest lønnsomme tjeneste. Facebook på sin side kan melde at det er over 10 000 tjenester som er bygget opp rundt Facebook sine grensesnitt. Et sentral element i verdien av et digitalt økosystem er dermed knyttet direkte opp mot hvilken verdi tredjeparter får ut av den. Datingappen Tinder ville aldri eksistert i dagens form uten muligheten til å utnytte telefonens API for lokasjon og tilgang til personlig informasjon fra Facebook sine APIer.

I bank- og finansbransjen har dette blitt særlig aktuelt med innføringen av betalingsdirektivet, PSD2 som krever at bankene åpner opp sine APIer og gir tredjeparter tilgang til betalingsdata gjennom standardiserte APIer fra tredje kvartal 2019.

Da Sbanken i fjor valgte å inkludere visning av kryptovaluta i nettbanken, handlet dette først og fremst om å bevise for oss selv at vi var i stand til å eksponere tredjepartsdata gjennom vår plattform på en sikker, fleksibel og brukervennlig måte. Nå har vi tatt det et steg videre, og har åpnet for at kundene kan lage sine egne digitale banktjenester basert på sine egne data. Allerede en uke etter at vi åpnet opp så vi eksempler på tjenester der kreative utviklere hadde koblet sammen datakilder på nye måter og skapt helt nye tjenester som «Saving for a sunny day» der det automatisk overføres penger fra brukskonto til utepilskontoen hver gang det regner mer enn angitt mengde i Bergen.

Samtykkebasert lånesøknad er et annet eksempel på verdien av standardiserte grensesnitt, der lånekunder slipper å sende banken kopi av lønnslipp ved søknad om lån, men et samarbeid mellom bankene og Brønnøysundregistrene lar banken hente datagrunnlaget elektronisk direkte fra Skatteetaten. Løsningen vil spare samfunnet for betydelig summer, samt at det blir enklere, raskere og tryggere og søke boliglån.

Samtidig som åpne grensesnitt skaper muligheter for innovasjon har digital forretningsutvikling basert på åpne grensesnitt har en pris, og veien fra innovasjon til data på avveie kan være kort dersom ikke sikkerheten tas på alvor. Utfordringen med åpne grensesnitt er at de ofte gir en detaljert oppskrift på hvordan de underliggende data er strukturert og applikasjonene oppfører seg, og kan gi innsikt i potensielle sårbarheter som tidligere lå dypt begravet i systemene.  I en tid der tillit er avgjørende for å gjøre seg fortjent til kunderelasjonen er det viktig å tro det verste om folk og tenke som en hacker i utviklingen av sikre digitale tjenester. Utnyttelse av åpne grensesnitt vil være en avgjørende ingrediens for digitale vinnere, og dersom utviklerne er de nye rockestjernene er åpne grensesnitt deres instrumenter

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *